Baş & Boyun Kanseri

Tedaviler
İletişim
Adres

Tekelioğlu Caddesi, 1947. Sk. Kayıkent Sitesi D:1.A Blok No:29/3 Muratpaşa/Antalya

Telefon

+90 543 913 65 95

Mail

info@drsemakoc.com

Baş ve Boyun Kanserinin Olası Nedenleri

Tütün ve Alkol Kullanımı

Baş ve boyun kanseri için birincil risk faktörleri, özellikle birlikte kullanıldığında, tütün ve alkol kullanımıdır. Sigara, puro veya pipo içmenin yanı sıra tütün çiğnemek de riski önemli ölçüde artırmaktadır. Ağır alkol tüketimi, özellikle tütün kullanımıyla birleştiğinde, bu riski daha da artırır.

İnsan Papilloma ( Siğil )Virüsü (HPV)

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan HPV’nin belirli türleri, baş ve boyun kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir. Baş ve boyun bölgesindeki HPV ile ilişkili kanserler genellikle orofarenkste (boğazın arka kısmı) ortaya çıkar ve genç bireylerde daha yaygındır.

Radyasyona Maruz Kalma

Diğer kanserleri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan baş ve boyun bölgesindeki önceki radyasyon tedavisi, daha sonra baş ve boyun kanseri gelişme riskini artırabilir.

Meslek Hastalıkları

Asbest veya ahşap tozu ile çalışmak gibi bazı mesleki maruziyetler, özellikle burun ve sinüs bölgelerinde baş ve boyun kanseri riskini artırabilir.

Ağız Hijyeninin Kötü Olması

Kronik kötü ağız hijyeni uygulamaları ve betel quid (areka cevizi, sönmüş kireç ve diğer maddelerin bir karışımı) kullanımı, ağız boşluğu kanseri riskinin artmasıyla bağlantılıdır.

Beslenme ve Diyet

Meyve ve sebzeden yoksun bir diyet baş ve boyun kanseri riskini artırabilir. Diyetteki besin maddeleri ve antioksidanlardaki eksiklikler bu kanserlerin gelişimine katkıda bulunabilir.

Baş ve Boyun Kanseri için Tedavi Seçenekleri:

Baş ve boyun kanseri için tedavi yaklaşımı kanser türü, evresi, yeri ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Yaygın tedavi seçenekleri şunları içerir:

Ameliyat:

Tümörün cerrahi olarak çıkarılması baş ve boyun kanseri için standart bir tedavidir. Kanserin boyutuna bağlı olarak, ameliyat etkilenen bölgenin bir kısmının çıkarılmasını veya etkilenen dokuların yeniden yapılandırılmasını içerebilir.

Radyasyon Terapisi:


Yüksek enerjili ışınlar kanser hücrelerini hedef alır ve ortadan kaldırır. Radyasyon tedavisi tek başına veya cerrahi ve/veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir.

Kemoterapi:


Ağızdan veya damardan verilen ilaçlar, kanser hücrelerini yok etmek veya büyümelerini yavaşlatmak için kullanılır. Kemoterapi genellikle radyasyon tedavisi ile birleştirilir.

Hedefe Yönelik Tedavi:

Spesifik ilaçlar, belirli baş ve boyun kanserlerinde genetik mutasyonları hedef alarak kanser hücresi büyümesini engeller.

İmmünoterapi:


İmmünoterapi ilaçları, kanser hücrelerini tanımlamak ve onlara saldırmak için hastanın bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yaklaşım, özellikle HPV ile ilişkili olanlar olmak üzere bazı baş ve boyun kanserlerinde etkilidir.

Rehabilitasyon:

Tedaviden sonra hastalar, kanser ve tedavinin neden olduğu konuşma ve yutma güçlüklerini gidermek için rehabilitasyona ihtiyaç duyabilirler.

Beslenme Desteği:

Beslenme danışmanlığı ve diyet ayarlamaları, hastaların tedavi sırasında güçlerini ve beslenmelerini korumalarına yardımcı olur.
Erken teşhis ve zamanında tedavi, baş ve boyun kanseri hastalarında sonuçları ve yaşam kalitesini iyileştirmek için çok önemlidir.

Düzenli kontroller, yaşam tarzı değişiklikleri (sigarayı bırakmak ve alkol alımını azaltmak gibi) ve HPV aşısı (varsa) önleme ve erken müdahale için hayati önem taşır.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Author

admin

Call Now Button